Genistrek av Lampard

Bilde
TOK INNERSVINGEN: Lampard gjorde en viktig endring på laget sitt mot Spurs og det viste seg å være en genistrek. Foto: Chelsea FC

Frank Lampard byttet ut 4231/433-formasjonen til en 343/523-formasjon til storkampen på Tottenham Hotspur Stadium mot José Mourinho – og den endringen var perfekt.

Chelsea har spilt med tre midtstoppere et par ganger tidligere denne sesongen, som for eksempel borte mot Wolves og Ajax. Chelsea vant begge disse kampene og har hatt stor suksess med denne formasjonen tidligere.

De blå fra London stod uten seier mot topplagene i England og er noe som har vært et svakt punkt hos Chelsea denne høsten. Selvom Chelsea har vært på samme nivå kvalitetsmessig og gitt verdens beste lag motstand – har ikke The Blues klart å få et resultat og stått igjen med absolutt ingenting. Endelig snudde det.

Chelsea har nå vunnet tre kamper på rad mot Spurs, for første gang siden 2008.

Frank Lampard har nå slått José Mourinho to av to ganger når de har møttes. Dette var også første gang, av 14 anledninger, at Mourinho tapte på hjemmebane (i alle turneringer) mot et lag som han har trent tidligere. Portugiseren stod med en rekke på 12 kamper vunnet og kun én uavgjort, men den uslåelige rekken ble stoppet av hans tidligere elev Frank Lampard.

Bilde
SLÅTT: Mourinho tapte for første gang på hjemmebane mot en tidligere klubb Foto: Chelsea FC

Det ironiske her var jo at det var nettopp José Mourinho som var bekymret ovenfor Chelsea i store kamper. Portugiseren mente at Chelsea måtte legge mer vekt på forsvarsspillet – slik som andre toppklubber gjør – og ikke bare fokusere på det fantastiske angrepsspillet. Han sa også at når de finner balansen på det offensive og defensive blir Chelsea et av de beste lagene i fremtiden.

Det var jo akkurat det Chelsea gjorde i går kveld. Det at Chelsea startet med tre midtstoppere og to vingbacker låste av alle truslene hjemmelaget hadde å by på – mens dette systemet samtidig lot de smale kantspillerene og Tammy Abraham skape uro i forsvaret deres.

Marcos Alonso var også på banen for første gang siden han ble byttet ut i pausen mot Ajax i UEFA Champions League 5. november. Dette er hans fjerde sesong i Chelsea og det er ingen hemmelighet at den spanske venstrebacken er best i en vingback-rolle. Det var også en (av mange) faktorer til at dette taktiske grepet var perfekt. Det var tydelig at Chelsea ønsket å angripe bakrommet til Serge Aurier som hadde store vanskeligheter for å stoppe Marcos Alonso og en alltid-løpende Mason Mount. Aurier var satt under press og ble tvunget til å lage hjørnespark – et hjørnespark som endte med scoring av en fantastisk Willian.

De tre stopperne

Bilde
STERKE OG SOLIDE: Antonio Rüdiger (t.v), Kurt Zouma (m) og Fikayo Tomori (t.h) storspilte i én trebackslinje. Foto: Chelsea FC

Disse tre stopperne har veldig mange like trekk, men utfyller samtidig hverandre på en helt spesiell måte. Savnet har Rüdiger har vært ekstremt stort, men nå ser vi hva vi har manglet i forsvar. Jeg føler at våre midtstoppere kan alt. De er sterke, de er raske og er dominerende i lufta. Noen er sikrere med ball enn andre, og aldersforskjellen gjør at de inntar forskjellige roller. Tomori virket litt stresset i starten av kampen, men det forsvant like fort, og noe av grunnen tror jeg er Zouma og Rüdiger. Jeg har virkelig troen på at om disse tre fortsetter bak, kan de tre bli noe helt spesielt sammen.

Etter at Tomori hadde blokkert et skudd like før slutt, var Rüdiger og Zouma rett på for å klemme og gi high five. Dette er et sterkt bånd og samhold, som vi ofte har sett i form av Leonardo Bonucci, Giorgio Chiellini og Andrea Barzagli fra sine dager i Juventus og Italia.

Det å ha et familie-forhold i forsvar er nøkkelen. De må selvfølgelig utfylle hverandre på en helt spesiell måte, i form av at de tre bak både har like og forskjellige kvaliteter som utfyller hverandre, noe våre tre har.

Willian

Man of the Match. Én av de aller beste kampene Willian har hatt i Chelsea-drakta. En prestasjon vår gamle nummer 10 ville vært ekstremt stolt av. Willian var en spiller i verdensklasse og det er akkurat denne Willian vi trenger å se oftere.

Jeg har alltid vært en stor fan av Willian, og ønsket meg han til Chelsea da han herjet på Stamford Bridge for Shakhtar i Champions League. Om denne utgaven av Willian kan opprettholde formen sin resten av sesongen, så tror jeg store ting kan skje til våren. Skulle denne formen fortsette er jeg sikker på at han kommer til å signere en ny kontrakt – og da har faktisk ikke Chelsea råd til å miste han gratis.

Bilde
VERDENSKLASSE-SCORING: Willian driblet seg rundt Aurier og skrudde den i lengste forbi en sjanseløs Gazzaniga Foto: Chelsea FC

Dette var første gang siden 2016 (mot Stoke) at Willian scorer to mål i én Premier League-kamp og kun hans andre gang noensinne i den engelske toppdivisjonen. Brasilianeren står også med 215 Premier League-kamper.

Chelsea har nå vunnet flest Premier League London-oppgjør, og står med 129-seiere. Arsenal har nest-flest med 128-seiere.

Bilde
NUMMER 10: Willian banket straffen i mål – noe nummer 10 ofte gjør for Chelsea Foto: Chelsea FC

Denne straffescoringen av Willian var Chelseas 100. Premier League-mål mot Spurs – og det er kun tre lag (Man Utd, Liverpool og Arsenal) som har scoret flere enn mot én klubb.

VAR

Jeg har ikke tenkt å gå i dybden her, men vil si at at bruken av VAR under denne kampen var veldig god. Noen ting tok kanskje litt lang tid, men her blir VAR brukt til å rette opp en «clear & obvious mistake» når dommer Anthony Taylor velger å gi frispark til Paulo Gazzaniga når han fullstendig bommer på ball og hopper inn i Marcos Alonso.

Vil også legge til at det skal være unødvendig å bruke VAR på en så åpenbar situasjon – men dommere kan ikke få med seg alt sammen – og feil kan skje. Derfor trenger også toppdommere den hjelpen de kan få.

Bilde
DØMTE FRISPARK: Dommer Anthony Taylor dømte frispark i denne situasjonen – men VAR ryddet opp og ga Chelsea et korrekt straffespark Foto: Chelsea FC

VAR ble også brukt til å se på at Hueng-Min Son sparket til Antonio Rüdiger – noe som endte med et korrekt rødt kort til Son.

Dette var uten tvil en svært viktig seier for Chelsea og har dermed kontroll på 4. plassen igjen – og holder også rival Spurs seks poeng bak.

GLEDESSCENER: Disse scenene etter kampen var til å få gåsehud av. Det at Lampard slo seg på brystet minnet også veldig om slik Mourinho alltid gjorde.

Det forholde, følelsene og samhold som spillerene viste etter kamp var egentlig ikke noe vi så under Maurizio Sarri. Frank Lampard skaper noe helt spesielt i Chelsea nå og måten han jobber på, ikke bare på det fotballfaglige, men også måten han behandler spillerne på må ikke undervurderes. Det at han har så stor respekt innad i klubben også – ettersom han muligens er klubbens aller største legende – får alle til å tro og lytte på hans verdier og planer.

Bilde
GLADE JUL: Chelsea kan feire julaften på 4. plass i Premier League Foto: Chelsea FC

Kampen i går ble en fantastisk start på jula og det er bare å glede seg til den neste kampen på Boxing Day mot Southampton. Mateo Kovacic fikk gult kort og mister dermed denne kampen, men er klar til kampen mot Arsenal på Emirates Stadium.

Til alle dere som fullførte dette julehefte og kom til bunnen – så vil jeg takke for at dere tok tiden til å lese – og jeg ønsker dere alle en riktig god jul. Kos dere masse med familie og venner!

Publisert av espentangstad

23 år fra Alta. Har en drøm om å kommentere fotballkamper.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Lag ditt nettsted på WordPress.com
Sett i gang
%d bloggere like this: